"Прощавай, Букварику, наш найперший друже!" 1- В клас

23.04.2016 19:42

Мудрим ніхто не вродився, а навчився.

Ось і завітала до нашого рідного міста Старокостянтинова чарівна красуня-весна, весела, щедра, мила. Ясніше світить сонце, все ожило, усе загомоніло. Розлилися пахощі весняних квітів понад зеленою травою  та понад прозорою тихою водою. А веселі пташечки виспівують так голосно та дзвінко, аж душа радіє.  Радісно і весело на душі і у наших маленьких першачків, учнів 1-В класу,  що зібралися теплого весняного дня у святковій залі Старокостянтинівського ліцею ім.М.С.Рудяка на своє чудове  свято «Прощавай, Букварику, наш найперший друже!», яке буває лише один раз у житті.

Як швидко плине час. Тільки нещодавно покликав перший дзвіночок малу й щасливу дітвору на шкільний поріг, а вже минув цілий рік навчання у першому класі. Пройдено перші доріжки у країні Знань.

Скільки старань доклали вчителі, батьки для того, щоб діти навчилися читати. Своїм умін­ням читати діти завдячують Буквареві, адже Буквар — це перша сходинка на шляху до величного світу знань.  І назва цієї книжки не випадкова. Раніше всі букви назива­лися інакше:

А — «аз», Б — «буки», В — «веді», Г — «глаголь» тощо. Нашим предкам здавалося, що так легше запам'ятати хитру книжкову науку. Назви цих букв збереглися в нашій рідній українській мові: ми чуємо їх у словах «азбука», «буквар».

Саме веселий Букварик став головним героєм свята. Спочатку його викрала Сорока-мама для своїх сороченят, але звірята з Лісової школи допомогли дітям знайти та повернути  свою головну книжку. Радісні учні-літери з веселого міста Алфавіт здали рапорт святковому Букварику, розказали для іменинника вірші. У виконанні дітей під керівництвом учителя музичного мистецтва

Л.Л. Іщишиної лунали чудові пісні про школу та веселі частівки. Юні танцівники приємно вразили усіх присутніх запальними танцями (хореограф Л. М. Коломієць). Учні показали сценки, розказали разом з батьками смішинки зі свого шкільного життя.  Букварик запросив до зали своїх друзів. Це були підручники, за якими малі школярики будуть навчитися у другому класі. Вони привітали діток зі святом і пообіцяли, що їм буде з ними цікаво, а Буварик попрощався з малими школяриками і поспішив до майбутніх першачків.

У святково прибраній залі звучали приємні дитячі спогади про перший шкільний рік навчання, коли учні вперше пережили радість перемог, відчули мудрість наук, загартували характер і навчилися відповідальності та зрозуміли, що у школі слід гарно навчатись і не варто лінуватись.

Кожен з учнів був нагороджений Дипломом про закінчення першого класу. Діти з гордістю показували гостям свої папки досягнень, наповнені першими шкільними грамотами, подяками, сертифікатами за перемоги у конкурсах, змаганнях різних рівнів.

       За чудове свято діткам від щирого серця подякували заступник директора з навчально-виховної роботи Карпова Ю.Б., батьки та вчителі, які звернулися до них з такими словами:

     – Дорогі діти! Позаду нелегкий перший рік навчання. Сьогоднішнє свято – це перша сходинка у вашому шкільному житті, яку ви подолали власною працею.

     Ми, дітки, хочемо вас привітати,                          Ви, сучасні діти, все повинні вміти,                        

     Наснаги, радості і щастя побажати,                      Грамотно писати, виразно читати.                    

     А ще — сказати добре, щире слово,                     Ще повинні вміти рідний край любити,                              

     Щоб ви йото згадали знову й знову.                     Школу і родину, вільну Україну.                                 

 

 

 

С.В.Білик, вчитель 1-В класу Старокостянтинівського ліцею ім.М.С.Рудяка.