ПЕРШОКЛАСНИК: МАЛЮК ЧИ СУМЛІННИЙ ШКОЛЯР?

02.04.2016 18:39

Таке питання намагаються розв’язати напередодні нового навчального року батьки майбутніх першокласників та педагогічний колектив Старокостянтинівського ліцею. У світлі останніх урядових та міністерських документів відповідь на це питання є суттєвою та надзвичайно важливою.

                Співпрацюючи протягом кількох років з дошкільним навчальним закладом №5 «Чебурашка», педагоги початкової школи ліцею пересвідчились, що уже в дитячому садочку до дитини висувається багато вимог. Намалюємо приблизний «портрет» майбутнього першокласника (За Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі” ). ВІН:

  •   вимірює кількість, довжину, ширину, висоту, об’єм, масу, час ;
  •   розуміє відповідальність людей та свою власну за стан природного довкілля;
  •   утримується від небажаних висловлювань та вчинків;
  •   вчиняє справедливо, совісно не лише в присутності дорослих, а й за відсутності контролю;
  •   вправний, витривалий, енергійний у повсякденній діяльності;
  •   ефективно спілкується рідною мовою; дістає задоволення від читання (дорослим та власного).

Погодьтесь, вимоги високі навіть для дорослої людини. А як же дитина?

Намагаючись зробити перехід від дошкільної освіти до найсуттєвішого етапу у набутті безцінного життєвого досвіду – шкільної освіти - легким , педагогічний колектив Старокостянтинівського ліцею послідовно та продумано здійснює ряд важливих заходів у напрямку покращення умов навчання першокласників.

                За значної підтримки батьківських комітетів та благодійного фонду М.С.Рудяка (його ім’я ліцей носитиме з наступного навчального року) у ліцеї реалізується проект «Дай руку, першокласнику!» Перш за все відремонтовано всі класні кімнати у початковій школі. Відповідно до нового Стандарту початкової освіти з 2013року учні початкової школи навчатимуться комп’ютерної грамоти, тому триває робота з обладнання кабінету інформатики для початківців. Незважаючи на те, що приміщення не нове, у класах протягом року панує тепла та доброзичлива атмосфера спілкування між учнями, їх наставниками та батьками. З цією метою біля кожного класу розміщено інформаційні куточки, а у холі – новий стенд-візитівка.

                У шкільній бібліотеці очікують на своїх власників нові підручники для першокласників. А в ігровій кімнаті діти зможуть відпочити від «важких» шкільних завдань та поспілкуватись з друзями, яких, сподіваємось, у них побільшає. Всі учні 1 класів 1 вересня прийдуть у світлі, чисті класи, сядуть за нові парти, навчаться читати та писати  перші слова. Хочеться вірити, що поряд з найважливішими  словами «мама», «тато», «родина», вони напишуть «Батьківщина», «ліцей», «учитель».

               А поки з нетерпінням очікують своїх учнів мудрі та досвідчені педагоги Старокостянтинівського ліцею. З тривогою дивляться у майбутнє батьки майбутніх учнів: чи виправдають вони їхні сподівання. Тому сьогодні, коли залишається близько місяця до відповідального та не менш радісного свята Першого дзвоника, хочеться свідомо припуститися помилки, не ставлячи розділового знака, та зробити загальним гаслом назву актуальної акції «Дай руку першокласнику!» Адже вони, наші малюки, зазираючи нам у вічі, очікуючи від нас чергових відкриттів, завжди готові давати нам руку довіри. Тому й наше завдання сьогодні – простягнути у відповідь свою руку допомоги та підтримки цим найменшим школярикам, щоб вони впевнено крокували у життя, вірячи, що тут, у ліцеї, їх чекають як старанних, а тому рівноправних мешканців чарівної Країни Знань.  

Заступник директора з НВР у початковій школі 

Старокостянтинівського ліцею

                                  Онсович А.Л.

  • Поради батькам
  1. Як допомогти дитині адаптуватись
  2. Знайотесь: наші наставники
  3. Поради батькам першокласника
  4. Портфоліо учня